shutterstock_2012200907-260420221622.png

Öğretmen Neden Blog Sahibi Olmalı?

  • 26.04.2022
  • 3 dakika
  • 890 Okunma
  • 0 Yorum

İster okullarda, isterseniz sınıf içinde olsun anlattığınız bilgi dar bir alanda kalır. Etkilediğiniz kitle sayısı nispeten azdır. Bloglar sizi tüm dünyaya açar. Artık sadece kendi okulunuz, sınıfınız, mahallenizde, il ya da ilçenizde değil, tüm dünyada öğretmensinizdir.

Öğretmen Neden Blog Sahibi Olmalı?

Günümüzde bilgi ediniminin sınırları kalmadı. İstediğiniz yerden, istediğiniz miktar ve süre içinde her tür bilgiye erişebiliyorsunuz.

İletişim teknolojisinin sunduğu bu imkân bir yandan uzakları yakın ederken, bir yandan da siz öğretmenlerimizin dar sınıflarının, zümrelerinin, okullarının ve öğretmenler odasının duvarlarını da ortadan kaldırıyor.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, bilgi artık şu ya da bu kişinin tekelinde değil. Yayılarak paylaşılması için birilerinden izin almanız gerekmiyor. Zaten bu nedenle de öğrenciler bilgiyi eskisi gibi sadece sizlerden öğrenmiyorlar. İnternet sayfalarında bloglar, tartışma formları, kişisel sayfalar bilgi dolu. Bunların kimisi sıradan bilgi iken, yine birçoğu bilimsel niteliktedir. Baştan beri etkinliğini koruyan blog hesapları uzmanından öğrencisine, ev hanımından bilim adamına ve hatta siyasi parti liderinden devlet adamına kadar hemen herkes tarafından kullanılıyor.

Blog nedir?

Genel bir ifadeyle insanların tecrübe, birikim, fikir veya eleştirilerini yayınladıkları web siteleridir. Bu sitelerde bilgi yayıp paylaşanlara da blogger denir. Her ne kadar bir web sitesi olsa da, kişisel web sitesi, kurumsal web sitesi veya tartışma formlarından yapıları gereği ayrışırlar. Hem ücretli hem de ücretsiz oluşturulabilirler. Çoğu kişi kendine ait bir web sitesi edinmek yerine blogger, wordpress, blogspot gibi platformlardan blog edinirler. Fazla teknik ve özel bir program yazılımı bilmenizi gerektirmeyen bloglarda bir kullanıcı adı ve parolası edinerek başlarsınız. Devamında bir sayfa tasarımı tercih etmeniz ve yazılarınızı hangi ana başlık altında yayınlayacağınıza karar vermeniz gerekir. Hepsi bu kadar. İlk yazınızı yazar ve “yayınla” dersiniz biter. Artık yazınız milyonlara ulaşmıştır.

Bilginizi daha geniş kitlelere yayın

İster okullarda, isterseniz sınıf içinde olsun anlattığınız bilgi dar bir alanda kalır. Etkilediğiniz kitle sayısı nispeten azdır. Bloglar sizi tüm dünyaya açar. Artık sadece kendi okulunuz, sınıfınız, mahallenizde, il ya da ilçenizde değil, tüm dünyada öğretmensinizdir. Yazdıklarınız, otomatik web dil çeviri hizmetleri sayesinde farklı dilleri konuşan kişilerce de okunabilmekte ve altına yorum yazabilmektedir.

Özgür olun

Bloglar sizi kendi alanınızda yapacağınız yayınlardan dolayı daha özgür kılacaktır. Kimi zaman denemeler yazmak, kimi zaman da rahatlıkla dile getiremediğiniz bir konuyu geniş okur kitlesiyle paylaşmak ve arkasından bu düşüncenizin nasıl bir karşılık bulacağını beklemek kişide özgüven artırır. Gezi notları, okuduğunuz kitaplar, seyrettiğiniz filmler ve alanınızda ilgili güzel örneklerin paylaşımı size özel ve öznel bir kişilik katarken, okur için de bir profil sunacaktır. Yazacağınız paylaşımlara gelen yorumlar hem daha iyiyi bulmanıza yardım edecek hem de geniş ve sizden çok çok uzaktaki kitlelere ulaşabilme azmi verecektir. 

Kendinizi geliştirin

Blogların birçoğu belirli meslek ya da ilgi alanlarında ileri gelen kişilere aittir. Zaten amaçları da bu olduğu için blog onları eskiden bulundukları yerden daha ileriye götürür. Sizin öğretimle ilgili elde ettiğiniz bir tecrübeyi başkalarıyla paylaşımınız hem eleştiri hem de destek bulacaktır. Yüz yüze paylaşımlarda eleştirilere katlanmak kolay değildir. Blogların altına yazılan yorumlar veya mail kutunuza gönderilen mesajlar ilerlediğiniz yolda neleri doğru, neleri yanlış yaptığınızı gösterir. Her defasında biraz daha doğruyu elde etmiş olarak paylaşım yapmanız takdir bulacaktır.

Blog yazıları sizi aynı zamanda yazmaya ve paylaşmaya da itecektir. Sadece ifade etme ve yazma becerisi değil, benzer ya da farklı fikirler edinme konusunda da harekete geçirecektir. Bir araştırmacı ruhuyla edindiğiniz her güzel tecrübeyi başkalarıyla paylaşmanız zamanla bu alanda sizi yetkin kılacaktır. Çoğu kez insanların bu konularda danıştıkları kişi olacak, kariyerinizi daha geniş mecralarda geliştirme imkânı bulacaksınız.

Blogda ne yazalım?

Çoğu blogger önce anı ve şiirlerini yazmakla başlar. Devamında “okuduğum kitaplar”, “günlük yazılar” olur. Farklı blog örneklerini gördükçe, neleri paylaşmak gerektiği konusundaki fikirler gruplanmaya ve belirli ana başlıklar halinde belirginleşmeye başlar. İşte onlardan bir kaçı:

§  Gezi notları

§  Son okuduklarım

§  İyi örnekler

§  Pratik çözümler

§  Tecrübe paylaşımı

§  Öğretim materyali örnekleri

§  Başarı örnekleri

§  Fotograf albümü

Öğretmen olarak bildiklerinizi öğretmenin ve daha geniş kitlelere yaymanın sizi ne kadar mutlu ettiğini biliyoruz. Bloglar hem ücretsiz hem de kolay kullanıldığı için sizi mesleğinizde yetkin ve etkin kılacaktır. İyisi mi, en kısa zamanda bir blog edinin ve yazmaya başlayın.

Doç. Dr. Cengiz Şimşek