İnovatif (Yenilikçi) Öğretmen Olmak
21. yüzyılın sık duyduğumuz kelimelerinden biri inovasyon. Özellikle son yıllarda oldukça popüler bir kelime. Gündelik hayatta, iş yaşamında, eğitimde, her yerde kullanılıyor. Peki nedir inovasyon?
Yakın zamanda Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğüne “yenilesim” Türkçe karşılığıyla eklediği inovasyon, hem süreci hem de sonucu ifade ediyor. Tam tanımı “Var olan bir ürün ve sürecin önceki biçimlerinden önemli ölçü̈ de farklı olan, potansiyel kullanıcılara sunulan yeni veya geliştirilmiş̧ ürün, süreç̧ ya da her ikisinin bileşimi” şeklinde. Biz inovasyonun eğitim tarafına yöneleceğiz. Eğitimde inovasyon; eleştirel ve yaratıcı düşünebilen çocuklar yetiştirmek ve daha nitelikli bir eğitim ortamı yaratmak için yeni veya geliştirilmiş̧ yöntem, fikir ya da ürünler yoluyla sınıf, okul ya da sistemde çeşitli düzenlemeler yapmak olarak tanımlanıyor. Hayat bilgisi dersinde doğa olaylarını gözleyip sınıfta konuşmak bir inovasyondur.
Fen bilimleri dersinde bir deneyi tasarlamak inovasyondur. Bilgisayarı etkin şekilde kullanıp öğrencilere araştırma yapabilecekleri ödevler vermek bir inovasyondur. Burada önemli olan tamamen teknolojiye odaklanmak değil, teknoloji kullanarak öğretmeye odaklanmaktır.
Sınıfımızdaki akıllı tahtayı tüm ders boyunca kullanmamız inovatif bir öğretim süreci yürüttüğümüz anlamına gelmiyor. Tanımı oldukça basite indirgersek inovasyon; farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.
Einstein’in bir sözüyle tanımı destekleyelim: “Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek deliliktir.”
Eğitim ve öğretimde kullanılan inovatif programlardan bazıları STEM, Robotik Kodlama ve Matematika’dır.
Nitekim 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde inovasyona yönelik hedefler konulmuştur. Sınıfta bir inovasyon ortamı oluşturmak için başta öğretmenin inovatif bir yaklaşım sergilemesi gereklidir.
İnovatif bir öğretmen;
- “Bu benim görevim değil,” demez; öğrencisinin, kurumunun başarısı için sorumluluk alır.
- Alanıyla ilgili yenilikleri, bilimsel gelişmeleri izler, dersinde mutlaka kullanır.
- Her öğrencisiyle empati kurar.
- Taklitçi değildir, yeni yöntemleri uygular, özgündür.
- Eleştirel düşünür.
- Kendine hep güvenir. Başarısız olma korkusu yaşamaz.
- Bilgiyi sürekli sorgular, sorgulayan öğrenciler yetiştirir.
- Merhametlidir, öğrencilerine büyük bir şefkatle yaklaşır.
- Olumlu iletişim ögelerini başarıyla kullanır.
- Sınıfında yaşanan sorunları büyük bir profesyonellikle çözer.
- Meraklıdır. Alanıyla ilgili teknolojik yenilikleri takip eder, öğrenir, uygular.
Metin Özdamarlar (Bu yazı, yazarın "Yeni Nesil Öğretmen Olmak" adlı kitabından alınmıştır.)