Adsız tasarım (7)-091020242315.png

Yenilenen Öğretim Programları Ve Velilerin Rolü

  • 09.10.2024
  • 3 dakika
  • 32 Okunma
  • 0 Yorum
  • 5 Puan

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bütün ideolojilerin üstünde millî bir şahsiyetin oluşumuna katkı sağlamak ve millî bilince sahip şahsiyetlerden oluşan bir toplum oluşturabilmek adına ahlaklı, erdemli; milleti ve insanlık için iyi, doğru, faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş̧; eleştirel düşünebilen, sorgulayan, araştıran, mesuliyet ve ülkü sahibi; yalnızca medeniyete uyum sağlayan değil etkin olarak medeniyet kurucusu ve geliştiricisi bilge nesilleri hedefler.

Yenilenen Öğretim Programları ve Velilerin Rolü 

Bir çocuğun eğitim hayatı evde aile ortamında başlar ve okul ortamında devam eder. Çocuklarımızı geleceğe hazırlarken eğitim yolculuklarında okul aile iş birliği ile yol almak başarıya giden yolu hızlandırmaktadır. Okul ve aile arasındaki güçlü iletişim, sağlıklı kurulan bağlar sayesinde çocukların öğrenme kalitesi de artmaktadır.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen öğretim programlarındaki temel felsefe; “Eğitimde her birey değerlidir ve feda edilemez.” İlkesidir. Bu ilke kapsamında çıkılan yolda çocukların ilgi, yetenek, beceri ve bireysel farklılıkları göz önüne alınarak bütüncül bir eğitim modeli benimsenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

“Gelenekten Geleceğe” sloganıyla atalarımızı yad ederken geleceğe uzanan eğitim köprüsü üzerinden adım adım hep birlikte ilerliyoruz.  Bu yolculukta ailelerimizin desteği ve katkısı çocuklarımızın gelişimlerinde büyük rol oynamaktadır.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bütün ideolojilerin üstünde millî bir şahsiyetin oluşumuna katkı sağlamak ve millî bilince sahip şahsiyetlerden oluşan bir toplum oluşturabilmek adına ahlaklı, erdemli; milleti ve insanlık için iyi, doğru, faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş̧; eleştirel düşünebilen, sorgulayan, araştıran, mesuliyet ve ülkü sahibi; yalnızca medeniyete uyum sağlayan değil etkin olarak medeniyet kurucusu ve geliştiricisi bilge nesilleri hedefler.

21. yüzyılın hızla değişen dünyasına ayak uydurup bilgi, beceri ve eğilimler yönünden çocuklarımızı bütüncül bir yapıda yetişmelerine imkân tanımak adına öğretim programları sürekli devam eden çalışmalar ile yenilenmekte ve güncellenmektedir.

Bu model; öğrenci merkezli öğrenme, dijitalleşme, eleştirel düşünce ve yaratıcılığı teşvik eden bir eğitim anlayışını benimser.

Türkiye Yüzyılı Maarif modelinde,

  • Çocuğun kendini tanımasına ve keşfetmesine olanak sağlayarak, ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri doğrultusunda esnek ve özgür öğrenme ortamlarının yaygınlaştırıldığı, hak temelli ve gelişim odaklı bir öğrenme süreci oluşturulmuştur.
  • Bireysel farklıkları göz önüne alarak zenginleştirilmiş öğrenme ortamları kurgulamayı hedeflemektedir.
  • Öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyen millî ve manevi değerlerimiz istikametinde oluşturulan erdem-değer-eylem modeli, sistem okuryazarlığı ile sosyal ve duygusal öğrenme becerileri programlar arası bileşenler olarak tüm derslerin önemli bir parçasıdır.
  • Sonuç odaklı değil süreç odaklı bir ölçme değerlendirme yöntemi tercih edilerek öğrencilerin kalıcı öğrenmeyi gerçekleştirmesi hedeflenmiştir.
  • Öğrencilerin disiplinler üstü ve disiplinler ötesi deneyimler ile ilgi alanlarını keşfetmeleri, yeteneklerini geliştirmeleri, toplum bilincine sahip aktif vatandaşlar olmaları için okul dışı öğrenme deneyimleri sunan program dışı etkinliklere yer verilmiştir.
  • Bilim ve teknolojinin üretici ve yöneticisi olan, dijital yetkinliğe ve hayat boyu öğrenme kültürüne sahip insanlar yetiştirmek hedeflenmiştir.
  • Yeni öğretim programının en dikkat çeken özelliklerinden birisi de bedensel ve zihinsel bir bütünlük içinde gelişimini gerçekleştiren milli ve manevi değerleri ile donatılmış “bilge insan” modelidir. Böylece huzurlu bir aile ve topluma ulaşma hedefine daha hızlı yaklaşılacaktır.

Bilinen bir gerçektir ki; bir çocuğun eğitimi sacayağına benzetilir. Ayaklardan birisi olmazsa başarı olmaz. Okul ve aile iş birliği ile yürünmesi gereken bu uzun ve meşakkatli yolda herkesin bir rolü vardır. Okul çevresindeki rollerin önemi kadar velilerin üzerine düşen rol ve görevler de hayati önem taşımaktadır. Bu konuda kısa kısa ipuçları paylaşmak gerekirse;

  • Bu sene yürürlüğe giren bütüncül eğitim modelini inceleyin, anlamaya çalışın ve çocuğunuzun penceresinden süreci takip ederek ona destek olun.
  • Çocuğunuzun fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişim dönemleri hakkında bilimsel ve güncel kaynaklardan bilgi edinin.
  • Her çocuğun bireysel, kendine özgü farklılıkları olduğunu unutmayarak çocuğunuzun yeteneklerini ve ilgi alanlarını destekleyin.
  • Çocuğunuzun okulda kazandıkları becerileri günlük yaşamda kullanmaları konusunda destekleyici olmalı ve çocuklarınızın verilen görevleri yerine getirmelerini sağlayacak ortamlar oluşturun.
  • Okulda öğrencilere kazandırılan beceri ve değerleri pekiştirmek ve rol modeli olmak için okulun düzenlediği etkinliklere katılım sağlayın.
  • Okulların öğrencileri sadece eğitim öğretime değil aynı zamanda hayata hazırlama işlevinin olduğuna inanıp bu konuda öğretmenleri destekleyin.
  • Okul aile birlikleri, okul yöneticileri ile iş birliği yaparak programların hedeflerine uygun bir şekilde yürütülmesinde okulun yönetimine destek sağlayınız.  
  • Aileler yeniliklere açık olmalı, çocuğunu yeni şeyler öğrenmesi ve öğrendiklerini denemesi için teşvik etmelidir. Onların yeni şeyler deneme ve hata yapma ihtimali konusunda cesur olmalarına fırsat vermelidir.
  • Aileler, öğrencilerin okulda kazandıkları becerileri günlük yaşamda kullanmaları konusunda destekleyici olmalı ve çocukların aldığı görevleri yerine getirmelerini sağlayacak ortamlar oluşturmalıdır.
  • Aileler, okulların öğrencileri sadece üst öğrenime değil aynı zamanda hayata hazırlama işlevinin önemine inanmalı ve bu konuda öğretmenleri desteklemelidir.