hayvan-ciftligi-9786050836042-281220231647.jpg

Hayvan Çiftliği

  • 28.12.2023
  • 1 dakika
  • 385 Okunma
  • 0 Yorum

"Bir edebiyat klasiği ve zamansız bir politik taşlama olan Hayvan Çiftliği, İrem Uzunhasanoğlu'nun çevirisiyle..." Kitaplık: Edebiyat Kitaplığı Sayfa: 128 sayfa

Arka kapak

Yaşlı Major bir rüya görür: Acımasız insanlar iktidardan düşer, zulüm yerini adalete ve eşitliğe bırakır, sömürü son bulur, özgürlük geri kazanılır. Devamında iyi yönetilmiş bir Ayaklanma ile hayal gerçeğe dönüşür. Beşer Çiftliği’nde eşitliğe dayalı bir hayvan cumhuriyeti kurulur. Ancak baştaki temel ilke ve idealler yalnızca bir süre için geçerliliğini koruyabilir…

Zamanının ötesinde metinler kaleme alarak distopya türünün öncü isimlerinden biri haline gelen George Orwell, insanı ve onun egemenliğini sağlayan araçların eleştirisinden yola çıkarak baskıcı rejimleri, yozlaşmış siyasetçileri, güç ve iktidar arasında sıkışmış çelişkili insan doğasını sorgulayan politik bir parodi inşa ediyor. Tiranlığın manipülasyonlarına, idealizmin dönüşümüne, el değiştirse de cazibesini yitirmeyen otoriteye dair bir portre çiziyor.

Hayvan Çiftliği, sömürüye, özgürlüğe ve kavramdan öteye geçmeyen adalete dair zamansız bir başyapıt.

 

Bu kitap neden önemli
İnsan doğasına, zaaflarına ve içsel mücadelesine dair sağlam bir inceleme, fabl tarzında kaleme alınmış yergi türünün başyapıtlarından biri. Hayvan Çiftliği, Albert Camus, Jean Paul Sartre, Bernard Shaw, Bertolt Brecht gibi siyasi temaları eserlerine aktaran yazarların kitaplarının yanı sıra Cesur Yeni Dünya, Dava veya Açlık Oyunları gibi distopya türündeki romanların da yanında konumlanabilir. George Orwell 1984 ve Hayvan Çiftliği yayımlandıktan sonra, 40 yıl boyunca iki kitabıyla en çok dile çevrilen yazar olma rekoruna sahip. George Orwell, Neden Yazıyorum adlı kitabında yazma amacını "siyasi bir yazıyı sanata dönüştürme isteği" olarak dile getirir. Hayvan Çitfliği ise kuşkusuz başarıya ulaştığının kanıtı. George Orwell, insanı ve onun egemenliğini sağlayacak araçların eleştirisinden yola çıkarak tartışma ortamı yaratıyor ve güç, iktidar, rejim, eşitlik, adalet, politika gibi kavramları sorgulayan politik bir parodi inşa ediyor.