Anahtar iki kelimemiz var: Yetenek ve ilgi. Seçeceğiniz meslek grubunun kendi yetenek ve ilgileriniz ekseninde belirlenmesi sizin için önemli bir başlangıç olabilir.
Bana Uygun Meslek Hangisi?
Yetişkinlerin sizlerle tanıştıklarında merak ettikleri bir konu meslek seçimi. Aileniz, öğretmenleriniz ve arkadaşlarınızla da bu konu üzerine sohbetleriniz olmuştur şüphesiz. Meslek seçimiyle ilgili vereceğim ufak bilgilerle, kendi özelliklerinize uygun bir seçim yapmanızın ve geleceğinizle ilgili hedeflerinizi belirlemenizin ilk adımını atmış olabiliriz. Doğru bir meslek seçimi yapmak, hayatımızın büyük kısmını mutlu ve sağlıklı geçirmemiz için önemli bir etmendir. Çevrenizdeki yetişkinlerin farklı farklı meslekleri olduklarını gözlemliyorsunuz. Bir kısmı dikkatinizi çekerken bir kısmı sizin için oldukça keyifsiz gözüküyor olabilir. Elbette son yıllarda sosyal medya aracılığı ile hayatınıza giren yeni meslekler de oldukça dikkat çekici. Peki insanlar mesleklerini nasıl seçiyorlar?
Anahtar iki kelimemiz var: Yetenek ve ilgi. Seçeceğiniz meslek grubunun kendi yetenek ve ilgileriniz ekseninde belirlenmesi sizin için önemli bir başlangıç olabilir.
-
- Çalışma şartları: Çalışmak istediğiniz işin fiziksel şartları, göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir kriter. Masa başı bir işte mi yoksa sahada daha hareketli ve sosyal iletişimin olduğu bir ortamda da mı çalışmak istersiniz? İnsanlarla daha fazla birlikte olduğunuz bir meslek mi hayalinizde olan yoksa bireysel olarak proje üretebileceğiniz bir işe yönelmek mi?
- Gelir getirisi: Bu konuda oldukça farklı yorumlar var. Ben kişinin istediği mesleği gerekli emeği göstererek yaptığında bunun maddi olarak da karşılığını alacağını düşünüyorum. Yine de bazı meslek grupları, bulunulan ülkeye göre belirgin gelir olanakları sunabiliyor.
- Çalışma saatleri: Hayatınızı planlarken çalışma saatleriyle ilgili beklentilerinizi düşünmenizde fayda var. Son yıllarda dünya geneline baktığımızda iş hayatındaki yoğun çalışma saatleri mesleğin ilk yıllarında tecrübe adına önemli olabilir. Zamanınızı doğru planladığınızda performansınızla iş başarınız paralel olarak ilerleyebilir. Şimdi sizlerle bazı meslekleri inceleyip o meslekler için gerekli ilgi ve yetenek alanlarına bakalım.
Pilotluk: Mekanik algı, koordinasyon yeteneği, öğrenmeye açık olma, iletişim becerilerinin iyi olması, soğukkanlı olma...
Mimarlık: Matematik, fizik, sanat tarihi, yaratıcılık, çizim becerisi, estetik algısı, iş birliği ve uyum içinde çalışma…
Mühendislik: Teknik, matematiksel ve sosyal veriler ışığında sistem üretme. Üretilen sistemleri, insanların kullanımına yönelik geliştirme...
Avukatlık: Türkçe ve sosyal bilimlerde başarı, ikna gücü, sağlam bir mantık ve sezgi, çalışmayı ve okumayı sevme, sabır, anlayış... Doktorluk: Akademik başarı, bilime ilgi, anatomi ve fizyolojiye ilgi duyma, iletişim becerisi, hoşgörü, insan sevgisi, çalışma disiplini...
Gazetecilik: Sözel yetenek, sosyal araştırmalara merak, iletişim becerisi, yazma ve yorumlama yeteneği...
Doktorluk: Okuma ve anlama becerisi, araştırma azmi, iletişim becerisi, sosyoloji ve psikolojiye ilgi...
Youtuberlık: Teknoloji ile ilgili olmak, sosyal gelişimleri takip etmek, iletişim becerilerinin iyi olması, güncel konulara hâkim olmak...
Elbette ki yukarıdakilerin dışında da pek çok meslek var. Önemli olan kendinize en uygun mesleği bulabilmek.
Şimdi bir kâğıt kalem alıp seçmek istediğimiz iki mesleği yazalım ve aşağıdaki sorulara cevap verelim:
1. Bu meslek için hangi kişilik özellikleri gerekiyor?
2. Seçmek istediğin meslek nasıl bir eğitim gerektiriyor?
Sevgili arkadaşlar, tüm bu bilgiler ışığında kendi ilgi ve yetenek alanlarınızı belirledikten sonra fikirlerine güvendiğiniz kişilerle bu konuyu konuşarak ilk adımı atabilirsiniz. Diğer meslek gruplarını da inceleyerek kendinize en uygun meslek alternatiflerini değerlendirip hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.
Sevgiyle kalın...
Uzman Psikolojik Danışman OYA DOĞAN
Bu yazı, Hezarfen 11-14 Geleceğin Yetenekleri Programı dergisinden alıntılanmıştır.