sarayda-bir-yil-9786050832785-221220211124.jpg

Sarayda Bir Yıl

  • 22.12.2021
  • 1 dakika
  • 724 Okunma
  • 0 Yorum

Bu kitapta 1790'larda geçen hikâyede dönemin pek çok tarihsel gerçekliğine tanıklık ediyoruz.

Arka kapak

Mehlika, İzmir’deki tarihî evlerinin arka bahçesindeki şeftali ağacının dibine gömülmüş asırlık fırçalar ve boyalar bulur. Daha sonra karşısına çıkan mektupların, henüz on beş yaşındayken Topkapı Sarayı'na eğitim alması için gönderilen bir ressama ait olduğunu keşfeder. Bu gizemli mektuplar, bizi ihtişamlı Osmanlı saray günlerine götürür. Mehlika ressama ait figürlerin sırrını arkadaşlarıyla birlikte çözmeye çalışır, fakat bu yolculukta yalnız değillerdir.
Yüzyıllar sonra, ressamın esrarengiz hikâyesi aydınlatılabilecek mi?

Editörün görüşü
Rana Demiriz son romanı Saray'da Bir Yıl'da geçmişi ve bugünü ele alıyor. Sürprizlerle dolu kurgusunda tarihe farklı bir gözle bakmamızı sağlıyor.
 
En önemli cümle
"Nereden bilebilirdim sürgüne gönderileceğimi?"
 
Bu kitap neden önemli
1790'larda geçen hikâyede dönemin pek çok tarihsel gerçekliğine tanıklık ediyoruz. III. Selim Batı tarzında yaptırdığı Harem, III. Selim’in sarayda şehit edilmesi, Alemdar Mustafa Paşa’nın son anda II. Mahmud’u padişah yapması gibi siyasi olayları da görüyoruz. II. Mahmud döneminde yapılan ve çok ses getiren Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması, nüfus sayımı yapılması, ilköğretimin zorunlu olması, devletteki değişiklikler, ilk gazetenin çıkarılması gibi yeniliklere de şahit oluyoruz. Tarihî mekânlara ve bazı mekânlardaki duvar resimlerine, figürlere dair bilgi sahibi oluyoruz. Topkapı Sarayı, Çengelköy’deki Sadullah Paşa Yalısı, Balkapanı Hanı, Vefa, Manisa ve İzmir’de; Bayramtaştepe Konağı, Hadımoğlu Konağı. Datça’daki Mehmet Ali Ağa Konağı bu mekanlardan bazıları.