Müziğin çocuğun zihinsel, duyusal, duygusal ve sosyal gelişimi üzerindeki etkisini ele alan ilk çalışma. Hayatında müzik olan ve olmayan çocuklar arasındaki ayrımı çok net gösteriyor. Yazar otuz yılı aşan müzik öğretmenliği tecrübesiyle sinirbilimin son verilerini ahenkli bir biçimde birleştirerek müziğin ve ritmin biz insanlar için adeta konuşma kadar öncelikli bir araç olduğunu ortaya koyuyor.
Arka kapak
“Sağlıklı zihinlerin ve bedenlerin insancıl ve şefkatli değerler geliştirebilmesi için müziğe şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var –ve bu, tam da müzik yapmanın aşıladığı şey. Bu harika eserde gözlerimi yaşartan ifadeler vardı. Umarım geleceğin karar vericileri Müzik-Çocuk’un mesajına kulak verir.”—Herbie Hancock, piyanist ve besteci
Joan Koenig, otuz yılı aşkın bir süre önce Paris'teki ünlü müzik okulunu açtığından beri, müziğin dönüştürücü gücüyle çocukların yaşamlarını ve zihinlerini iyileştirmeye yönelik küresel bir harekete öncülük etti. Bilimin son verileri üzerine kurulu bir müfredat ve felsefeyle müzikle haşir neşir oldukça koordinasyonu ve iletişimi gelişen bebekleri, öğrendikleri şarkı ve danslarla empatisini ve yaratıcılığını besleyen, hafıza gücünü artıran çok sayıda çocuğu eğitti ve güçlendirdi.
Joan Koenig, çocukların müzikle karşılaşmaya en duyarlı, müzikten yararlanmaya en açık olduğu kritik yıllarda bu sihirli gücün nasıl devreye sokulabileceğini en son araştırmalardan bilgilerle aktarıyor ve günümüzde müzik pratiğinin nasıl her zamankinden daha hayati olduğunu ortaya koyuyor.
Müzik-Çocuk, yıllarını müziğe, bilime ve çocuklara adamış bir müzisyenden anne babalara ve eğitimcilere bir armağan…
Editörün görüşü
Otuz yılı aşan bir müzik eğitimi tecrübesi olan müzisyen ve bilim âşığı Joan Koenig müzik ve sinirbilim otoriteleri tarafından da öncü bir çalışma olarak anılan Müzik-Çocuk'ta erken dönemde müzik deneyimine sahip olmanın dinamik ve bütünleştirici etkisini, okuma yazma, empati kurma, işbirliği yapma, senkronize hareket etme gibi alanlarda çocukları nasıl geliştirdiğini anlatıyor. Koenig kitabıyla bu alandaki geleneksel düşünceyi değiştirmiştir.
En önemli cümle
Bebeğinizle beraber şarkı söylemek için müzik eğitimine ihtiyacınız yok, o an’a sevgiyle katılmanız yeterli.
Bu kitap neden önemli
Müziğin çocuğun zihinsel, duyusal, duygusal ve sosyal gelişimi üzerindeki etkisini ele alan ilk çalışma. Hayatında müzik olan ve olmayan çocuklar arasındaki ayrımı çok net gösteriyor. Yazar otuz yılı aşan müzik öğretmenliği tecrübesiyle sinirbilimin son verilerini ahenkli bir biçimde birleştirerek müziğin ve ritmin biz insanlar için adeta konuşma kadar öncelikli bir araç olduğunu ortaya koyuyor. Müzik eğitimi denilince akla gelen ağır, yorucu ve genele yayılamayan özel eğitimler ve konservatuarlar algısının yerine çok daha basit, herkesin uygulayabileceği yöntemler koyuyor.