Adsız tasarım (17)-011220211404.png

Kitabı Sevdirmek İçin 11 Adım

  • 01.12.2021
  • 2 dakika
  • 572 Okunma
  • 0 Yorum
  • 4 Puan

Kitap okumayı keyifli hale getirmeliyiz. Bahçede veya okul kütüphanesinde okuma saatleri düzenleyebiliriz, öğrenciye okutup diğerlerine dinlettirebiliriz, kardeşlerine okumalarını isteyebiliriz, okudukları kitaplardaki karakter gibi giyinmelerini isteyebiliriz.

Kitabı Sevdirmek İçin 11 Adım

Tüm imkanlarımızı seferber ettik ve harika bir kitaplık kurduk. Artık sınıfımızda çocukların cazibe merkezi olacak bir yerimiz var: Kütüphanemiz. İçerisinde harika kitaplar var. Sözlükler, bulmacalar, dergiler, zekâ oyunları, bilgi yarışmaları, yapbozlar, şiir kitapları daha neler neler…

1.Sınıf kitaplığındaki kitapların listesini çıkarmalıyız ve bu listeyi öğrencilerin rahatlıkla görebileceği bir yere asmalıyız. Listeyi kütüphanedeki kitaplara göre sınıflandırarak yazmak öğrencilerin kolay kitap seçimi için  önemli olacaktır.

2.Her öğrencinin aldığı kitapları yazdığımız bir kitaplık defterinin olması takip açısından işimizi kolaylaştıracaktır. Sınıfımızda bunu yapacak öğrencileri görevlendirebiliriz ya da her gün bir öğrenci kitaplık sorumlusu olabilir. Bu sınıfımıza göre ayarlanabilir.

3.Sınıfımızın seviyesine göre haftalık kaç sayfa kitap okuyacağımızı belirlemeliyiz

4.Tüm bu teknik işlerin ardından çocuklara kitaplığın reklamını yapmalıyız. Neşeyle heyecanla anlatmalıyız kitaplığı. Bu öğrencilerimizin dikkatini mutlaka çekecektir. Hatta tüm kitapları incelemeleri için onları dağıtıp, öğrencilerimizin bakmalarına fırsat vermeliyiz. Bunu bir derse bir güne sığdırmaya gerek yok. Kitaplara dokunsunlar, şöyle yapraklarını çevirip baksınlar, arada bazı yerleri okusunlar…bunlar onlara heyecan verecektir.

5. Kitapların nasıl kullanılması gerektiğini anlatmalıyız. Onlara zarar vermeden, onları kaybetmeden, karalamadan bir sonraki okuyacak kişiyi düşünerek nasıl okuması gerektiğini anlatmalıyız. Kitaplar mutlaka yıpranacaktır bunu da dert etmemeliyiz. Bu yıpranma kitabın kullanıldığının da bir göstergesidir. Çocuk okumasa da elindeki kitabı karıştırsa bile bazen yeterli olabilir. Bazı çocuklar baştan sona okumadan karıştırarak okumaya çalışır buna da fırsat tanımak gerekir. Bu türden davranışlar çoğu zaman kitap okumak için ısınma turlarıdır.

6.Kitap okumaları haftalık takip etmek bence en verimli olanıdır. Bu takipler neticesinde az okuyan ya da hiç okumayan öğrencilerimiz mutlaka olacaktır. Onlarla okumama sebepleri üzerine baş başa konuşmalıyız. İlgi alanlarına girecek kitapları bulup kendi elimizle vermeliyiz. Hatta ilk birkaç sayfasını beraber okumak onları motive edecektir.

7.Kitap okuma durumlarını gösteren çeşitli grafikler tablolar vs yapmalıyız. Bunları öğrencilerin göreceği bir yere asmalıyız. Okuyanların ödüllendirilmesi, işin enerjisini yükseltir. Bu yakaya takılan bir arma olabilir, bir teşekkür belgesi olabilir. Ödülün maddi bir tarafının olmasına gerek yok bunu öğretmen öğrencilerle de belirleyebilir. Bu tür ödüllendirmelerin aylık olması motivasyonu canlı tutar.

8.Öğrencilerimizin öncelikle bizim seçtiğimiz kitapları okumasını sağlamalıyız. Bazen evde okunan kitapların sayfa sayıları, puntoları, konuları o yaş gurubuna uygun olmayabilir. Bu da öğrenciyi okumadan soğutabilir.

10.Öğrencileri gruplara ayırarak kitap sunumları, dramalar, yarışmalar yaptırabiliriz.

11.Öğrencilerimizden okudukları kitaplardan öğrendikleri yeni bilgileri, ilginç şeyleri anlatmalarını hatta bunları yazdıkları bir defter tutmalarını da isteyebiliriz, bu da onları geliştiren bir yöntem olacaktır.

Kitapları sevdirmek için o kadar çok yol yöntem vardır ki yeter ki biz isteyelim. Her çocuğun kalbine giden kitabı bulmakla başlıyor iş. Sonra biraz motivasyon biraz takip, işi daha kolay kılmaya yetiyor...