İlkin Başar Özal, Kısa I. Dünya Savaşı Tarihi ve Kısa II. Dünya Savaşı Tarihi kitaplarından sonra tüm dünya tarihini ve düzenini değiştiren savaşlar silsilesinin son ayağı olan Soğuk Savaş’la son noktayı koyuyor... Ülkemizde Soğuk Savaş Tarihi ile ilgili yerli çalışmalar bulunmamakla beraber çevrilen yabancı kitaplar da salt kronolojik düzlemde akıyor. İlkin Başar Özal'ın bu çalışması ise dünya tarihinin en önemli olaylarından biri olan bu savaşı, öncesi ve sonrasıyla, tüm cepheleriyle derli toplu ve çok akıcı bir üslupla aktaran en önemli çalışmalardan birisi olma özelliğini taşıyor.
Arka kapak
20. yüzyılın ortalarında insanlık, II. Dünya Savaşı denen altı yıl sürmüş bir kâbustan kurtulmuştu. Ancak gökyüzünde karanlık bulutlar dolaşmaya devam ediyordu. Bu kez dünya farklı bir kavramla tanıştı: Soğuk Savaş. “Baltıklardan Adriyatik”e uzanan “Demir Perde” ile ayrılan dünya, kırk beş yıl boyunca topyekûn yok olma tehdidinin altında yaşadı.
Bu kırk beş yılda insanlık; Sovyet gulaglarında milyonlarla ifade edilen sayıda canını yitirdi, Amerikan McCarthyciliği döneminde cadı avına maruz kaldı, 38. Paralel’le ayrılan Kore’de kendisiyle hiç ilgisi olmayan bir davada kanını akıttı, Berlin’de bir duvarın arkasına hapsoldu, Küba’da tırmanan krizle nükleer yok oluşun eşiğinden döndü, Vietnam’da girdiği bataklıktan yıllarca çıkamadı, iki kutup arasına sıkıştırılmaya karşı isyanını çiçek çocuklarla, Beatles’la, Rock and Roll’la haykırdı, uzaya çıktı, Ay’a ayak bastı, Polonya’da, Macaristan’da, Çekoslovakya’da yeşeren “bahar” ümitlerinin solduğunu gördü. Ve nihayet bir duvarın yıkılışı bu devrin sonunu getirdi.
İlkin Başar Özal Kısa Soğuk Savaş Tarihi’nde 1945-1990 yılları arasını adeta bir kameranın vizöründen aktarır gibi canlı bir anlatımla sunuyor. Dönemler arası bağlantılar kurarak geçmiş’le gün’ü bir araya getiriyor.