kisa-islam-tarihi-9786050832433-010220221237.jpg

Kısa İslam Tarihi

  • 01.02.2022
  • 1 dakika
  • 311 Okunma
  • 0 Yorum

Daha sade bir üslupla herkesin rahatlıkla okuyup anlayabileceği bir eser. Özellikle, Emeviler ile Osmanlılar arasındaki süreçte varlıklarını sürdüren bütün İslam devletlerini tek tek ele alarak farklı bir bakış açısıyla anlatıyor.

Arka kapak

Yüzyıllara damga vuran İslam Tarihi’ni bir de böyle okuyun…

Ahmet N. Özdal, bu çalışmasında İslam Tarihi’yle alakalı öteden beri söylenmekte olanları tekrarlamaktan olabildiğince kaçınarak sadece yeni bilgilerle, yorumların ya da farklı bakış açılarının sunulmasına gayret ediyor. Hz. Muhammed ve Dört Halife dönemlerini, giriş konuları olarak ele alıp kısa tutarak Sâmânîler, Fâtımîler, Harezmşahlar, Selçuklular gibi devlet ve hanedanlıklarla alakalı bilinmeyen birçok detayı anlatıyor. Özdal; Sâmânî ile Sâsânî kelimelerini birbirine karıştırabilen, Büveyhî lafzını duyduğunda aklında sadece “Şii Büveyhoğulları” canlanan, Murâbıtlar Devleti hakkında belki hiçbir şey duymamış olan ya da Eyyûbîler konusu geçtiğinde, sohbeti “Selahaddîn Eyyûbî Kürt müydü?” tartışmasının ötesine götüren özgün bilgiler sunuyor. Aynı zamanda siyaset, ekonomi ve ticaret olgularının yanında önemli liderlerin, politik ya da dinî figürlerin, bazı şairlerin ve bilim adamlarının karakter özelliklerine yoğunlaşarak bütüncül bir bakış akışı üzerinden İslam Tarihi’ni anlatıyor.

Bu kitap, başlangıcından Osmanlılara kadar ana hatlarıyla, öne çıkan karakterleriyle, ekonomisiyle, siyasetiyle, sosyal yaşamıyla İslam’ın tarihî serüvenini merak eden herkese alternatif bir tarih okuması sunuyor…

Editörün görüşü
Ahmet N. Özdal bu çalışmasıyla, başlangıcından Osmanlı'ya kadar İslam tarihini, akademik bir üsluptan uzak, son derece akıcı bir üslupla günümüze ulaştırıyor.
 
En önemli cümle
Eğer ilk ortaya çıktığı andan itibaren şiddetli bir baskıyla karşılaşılmamış olsaydı, muhtemelen İslam, aynı zamanda devletleşmek zorunda kalmadan yayılan bir din de olabilirdi.
 
Bu kitap neden önemli
Bu kitap, aynı konuda yazılan diğer kitaplardan hem üslubu hem de bakış açısıyla ayrışıyor. Daha sade bir üslupla herkesin rahatlıkla okuyup anlayabileceği bir eser. Özellikle, Emeviler ile Osmanlılar arasındaki süreçte varlıklarını sürdüren bütün İslam devletlerini tek tek ele alarak farklı bir bakış açısıyla anlatıyor.