ayı aradığımız gece-271220231601.jpg

Ay'ı Aradığımız Gece

  • 02.06.2023
  • 2 dakika
  • 949 Okunma
  • 0 Yorum

"Gizemli bir ormanda Ay'ı ararken çocuklara hayattaki ahengi anlatan düşsel bir hikâye... " Önerilen Sınıflar: İlk Adım Kitaplık: İlk Çocukluk Sayfa: 36 sayfa

Arka kapak
“Tüm güzel öyküler bir yolculukla ya da şehre bir yabancının gelmesiyle başlar.”
                                                                                                                         Tolstoy

Bizim öykümüz de sıcacık bir yolculuk öyküsü... Ay’ın gökyüzünden kaybolduğu gece, tüm çocuklar ve hayvanlar Ay’ı aramak üzere ormanda bir yolculuğa çıkarlar. Tabiattaki harmoniyi konu edinen bu eser; hayvanların ve insanların bir bütünün parçası olduğunu bize hatırlatır. Ormanın her bir köşesinde Ay’ı ararlarken, umutsuzluğa düştüklerinde down sendromlu küçük bir kız çocuğu grubu neşelendirir. Küçük oğlan yorulduğunda ise anne geyik onu sırtına alır, ateş böcekleri geceyi aydınlatır…
 
Fantastik bir evrende geçen ‘Ay’ı Aradığımız Gece’ kapsayıcı eğitim prensiplerine uygun bir şekilde kaleme alındı. Mizahi bir sonla biten öykü, çocuklarımızı gizemli bir ormanda Ay’ı aramaya davet ediyor.
 
 
Bu kitap neden önemli
• Kitabın dili ve anlatımı, küçük çocuklara fantastik/masalsı dünya kuruyor. • Aynı zamanda farklılıkların birlikte yaşaması gibi güncel ve önemli bir konuyu da alt mesaj olarak veriyor. • Ay'ın ortadan kaybolduğu, keçiler tarafından saklandığı, kenarından bir ısırık alındığı absürt hikâyede; gece karanlığında yol alan hayvanlar ve insanlar, hayal gücünü uyaran tüm bu absürt kurgu çevresinde masalsı ve sanatsal bir atmosfer yaratıyor. • Hayvanlar ve insanların birlikteliği, gökyüzü ve yeryüzünün ahengi, insanlar arasındaki farklılıkların birbirlerini tamamlaması hikâyede dengeli bir bütünlük oluşturuyor. • Ay'ı Aradığımız Gece, kapsayıcı eğitim prensiplerine göre yazıldı. Kırmızı elbiseli küçük kız down sendromludur, neşesiyle bütün ekibi yükseltir ve pozitif bir enerji yayar. Bir başka çocuk anksiyete bozukluğuna sahiptir ve doğaya karşı hissettiği korkuyu yine doğadan ve dost olduğu canlılardan gördüğü destek ve birliktelikle aşar. Farklılık/engellilik konusunu merkeze almadan ilerleyen kitapta karakterler ve bazı farklılıklar, hikâyenin ana konusunun etrafında gelişen ve metni zenginleştiren motifler olarak yerleştirildi. Böylece çocukların karşılaştıkları farklılıkları normalize etmesi ve bu farklılıklara uyum sağlaması amaçlandı.