hikaye-anlaticiliginin-bilimi-9786050834505-251220231454.jpg

Hikaye Anlatıcılığının Bilimi

  • 25.12.2023
  • 1 dakika
  • 135 Okunma
  • 0 Yorum

"İnsanın hikayeci zihnine dair derin bir inceleme… İnsan davranışını ve yaşamı anlama kılavuzu…" Kitaplık: Edebiyat Kitaplığı Sayfa: 352 sayfa

Arka kapak

Hikâyeler, karakterimizden kültürel kimliğimize kim olduğumuzu şekillendirirken yaşamın her alanına da sirayet ediyor: Siyaset, inanç, hukuk sistemi, iletişim, sanat… Uyuduğumuzda bile bir hikâyeyle rüya görüyoruz. Hikâye anlatımı, bizi insan yapan şeyin önemli bir parçası.

Hikâye Anlatıcılığının Bilimi, Joseph Campbell’ın mitoloji ve arketip hakkındaki teorilerinden ‘bir best seller nasıl yaratılır’ın şifrelerine kadar iyi bir hikâyeyi nelerin oluşturduğunu anlamak için gereken birçok detaya odaklanıyor. Bunun için nörolojiden edebiyata birçok disiplinden faydalanıyor. Okuru İbranice kutsal metinlerden Booker ödüllü kitaplara ve TV dizilerine uzanan bir yolculuğa çıkararak usta hikâye anlatıcılarının bizi nasıl yönlendirdiğini, psikolojik araştırmalar ve en yeni sinirbilim keşiflerini kullanarak gösteriyor. Dünyanın önde gelen hikâye analistleri ve beyin uzmanlarının yardımıyla, bu bilimi daha iyi hikâyeler anlatmak için nasıl kullanabileceğimizin peşine düşüyor ve bunun yaratıcı çabalarımızdan, kariyerlerimizden, mutluluk ve refahımıza kadar her şey üzerinde sağlayabileceği faydayı ortaya koyuyor.

 

Bu kitap neden önemli
Bugüne değin yazarlık ve hikâye anlatıcılığı üzerine kaleme alınan eserlerden farklı olarak bilimsel bakış açısını sunan Storr, okumayı keyifli hale getiren dil ve anlatımıyla da özgün bir yer edinmiştir. Eseri zengin kılan bir unsur da bilimsel açıklamaları desteklemek üzere kullanılan örneklerin çeşitliliğidir. Nitekim Tolstoy’un Anna Karenina’sı, Knut Hamsun’un Açlık gibi klasiklerinin yanında post modern edebiyatın güçlü kalemleri Zadie Smith, Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro gibi yazarlar ve eserlerinden örnekler de yer almaktadır. Edebiyatın yanında sinema sanatından da sunduğu örneklerle hikâye kurgusu oluşturma sürecini disiplinler arası boyutta inceler. Böylelikle yazar, yalnızca edebiyat kitlelerine değil, hikâye anlatıcılığının yer aldığı her dala hitap etmektedir.